Tero Toivonen (1974) on soittanut Tapiola Sinfoniettan riveissä kahdenkymmenen vuoden ajan.

Vuosi 2016 toi orkesterityön oheen merkittävän tehtävän, kun avain-nippuun lisättiin Taideyliopiston Sibelius-Akatemian avaimet ja työsopimukseen kirjoitettiin Käyrätorvimusiikin lehtori.

Käyrätorvensoitto alkoi vuonna 1985 Keskisen-Uudenmaan musiikkiopistossa Jukka Kasperin johdolla ja jatkui Sibelius-Akatemiassa maisteritutkintoa tehden Erja Joukamo-Ampujan luokalla. 

Musiikin maisterin tutkinnon valmistuttua 2003 Toivonen ei ollut valmis luopumaan opiskelijaeduista. Näin sai alkunsa seuraava musiikillinen matka tällä kertaa Sibelius- Akatemian tohtorinkoulutusyksikössä DocMusissa. Toivosen taiteellinen tohtorintutkinto tarkastettiin ja hyväksyttiin 18.10.2014. Tohtorintutkinnon taiteellisessa viiden konsertin sarjassa Toivonen pyrki rikastuttamaan käyrätorven perusrepertuaaria. Taiteellinen osa on nimeltään Kaanonin laitamilta ja kirjallinen tutkielma kantaa nimeä Pitkä matka lähelle, joka kuvaa orkesterimuusikkoa yleisötyön tekijänä. 

 

Avanti! kamariorkesterin mustan t-paidan Tero sai pitkäaikaiseen lainaan vuonna -97, joka yhä tänä päivänä puetaan noin kerran kuussa päälle.

Tapiola Sinfonietta on Terolle aina ollut musiikillinen koti mutta syvyyttä työhön Tapiola Sinfoniettassa on tuonut muutama vierailu Scottish Chamber Orchestrassa ja Avanti!:n ”Saksan serkku” Ensemble Modernissa.

Kamariorkesterit ja kamarimusiikki ovat olleet suuressa roolissa Teron muusikonuralla. Muutama vuosi sitten Tero nousi Lontoossa Wigmore-hallin lavalle erään kamarimusiikkiyhtyeensä kanssa ja pian sen jälkeen tuo samainen ryhmä kävi pokkaamassa Royal Philharmonic Society Award-palkinnon tuosta konsertista. Puheita ei onneksi tarvinnut pitää.

Nuoristyö on Terolle yksi tärkeimmistä asioista muusikkona toimiessa. Tärkeä rooli Tapiola Sinfoniettan keskeisenä yleisötyöntekijänä on saanut Toivosen kehittämään soolo-projektin ja hahmon nimeltä "Doc-T", joka on viimeisen kahden vuoden aikana soittanut konsertteja ympäri Suomea n. 100 tavoittaen nuoria kuulijoita lähes 10 000.

Opettajana ja "Coachina" ammennettu monipuolinen ja pitkä kokemus musiikin parissa on vienyt miestä maailman ääriin. Syksyllä 2016 Tero vieraili kutsuttuna pitämässä mestarikurssin The Hong Kong Academy for Performing Arts:ssa ja keväällä 2017 oli vuorossa mestarikurssi sekä Manhattan School of Musicin opiskelijoille että The Royal Danish School of Musicin opiskelijoille. Vuoden 2018 opetusvierailukutsun on lähettänyt mm. Tokyon maineikas Tokyo University of the Arts GEIDAI.

Teron suuri rakkaus pop-, rock- ja heavy-musiikkia kohtaan on saanut uskottavuutta levytysten ja live-esiintymisten muodossa. Teron torvisoundia voi kuulla mm. Marzi Nymanin, Zarkus Poussan, Tuomo Prättälän, Nylon Beatin, Kemopetrolin, Emma Salokosken, Olavi Uusivirran, Jipun, Mikko Kuustosen, Samuli Edelmannin, Saimaan, Waltarin, Husky Rescuen ja Turisaksen levyillä.

Kohtaamiset rytmimusiikin ammattilaisten kanssa niin studiossa kuin konserttilavalla ovat nykyisin hyvinkin säännöllisiä, kun Toivonen tuli valituksi Vantaan Viihdeorkesterin käyrätorviryhmän äänenjohtajaksi vuonna 2018.

Vapaa-ajalla Tero leikkii kaiken mahdollisen ajan lastensa Iiriksen ja Vernerin kanssa sekä tylsyttää luistimia jatkuvasti myös lätkätreeneissä ja Roihuvuoren Urheilijoiden divarikaukiksen sarjamatseissa. 

Copyright 2015 Tero Toivonen - Site design by Markus Kaarto - Powered by Squarespace